maanantai 24. lokakuuta 2016

Urheilutoimitus ei ole vain tuloksia

Katsoin aamulla säätiedotusta Forecasta ja koin hetkellisen syysmasennuksen, keskiviikkona pitäisi sataa räntää. Oikeastaan en tiedä voiko sitä enää kutsua syksyn aiheuttamaksi hetkelliseksi alakuloisuuden tilaksi vai onko se jo tulevan talven aiheuttama kepponen? 

Tämä ei kuitenkaan ole postaus pian tulevasta talvesta vaan uusin median makupalojen päiväkirjan osio. (Rakas päiväkirja...)

Tiistai 11 lokakuuta klo 14.40  

Kävellessäni auditorioon en tiennyt kuka meille tällä kertaa oli tulossa pitämään luentoa. Astuessani sisään auditorioon, tajusin heti että kyseessä oli urheilutoimittaja. Tuolla henkilöllä oli puku päällä ja muutenkin hänen koko olemuksensa toi mieleeni urheilutoimittajan. Olin siis oikeassa, hän oli Juha Hiitelä, Ilta-sanomien urheilutoimittaja.

Itse seuraan jonkun verran urheilua, mutta en mitenkään erityisen paljon. Olympialaisia ja jääkiekon MM-kisoja tulee katsottua, mutta penkkiurheilu ei ole minun juttuni. Sen takia oli hämmentävää kuulla kun Hiitelä kertoi istuvansa hyvin paljon telkkarin edessä, sillä itse en millään jaksaisi istua pitkään sohvalla tuijottaen televisiota. Minusta ei taida tulla urheilutoimittajaa, mutta onneksi on muita ketkä hoitavat tämän duunin... :)

Urheilutoimittajat ovat kiireisiä ja heillä on paljon töitä. Heidän täytyy olla koko ajan kartalla maailmalla tapahtuvista urheiluun liittymistä asioita. Heidän työnsä on siis todella hektistä. 

Urheilutoimittajat tahtovat kerätä juttuja, jotka kiinnostavat suurta massaa, jotta he saavat mahdollisimman suuria lukijamääriä. Heidän uutisensa eivät ole vain tuloksia, vaan he tahtovat kertoa myös urheilijoiden arkielämistä, skandaaleista urheilumaailmassa jne. 

Hiitelä kertoi urheilutoimittajien työskentelevän yötä päivää, sillä eri lajien pelejä ja kilpailuja tulee ympäri vuorokauden. Hiitelä kertoi myös itse valvoneensa monesti monia vuorokausia putkeen. Urheilutoimittajien työ on henkisesti kuin fyysisesti rankkaa. Olen sitä mieltä, että pitkään valvominen ei todellakaan tee hyvää ihmisen keholle eikä mielelle.

Juha Hiitelä painotti luennollaan otsikoiden merkitystä. Otsikko on se joka herättää lukijoiden kiinnostuksen uutista kohtaan. Hiitelä mainitsi muutamia tärkeitä seikkoja mitä on otettava huomioon otsikkoa suunnitellessa. Hyvä otsikko ei valehtele, ei vähättele, ei suurentele kerrottavaa asiaa eikä paljasta heti kaikkea. Olen samaa mieltä Hiitelän kanssa, otsikko ei voi/saa paljastaa heti kaikkea. Jos otsikko kertoo valmiiksi kaiken uutisesta, ihmiset lukevat vain otsikon ja siirtyvät seuraavaan uutiseen. 

Juha Hiitelällä oli paljon hyviä pointteja ja lausahduksia luennollaan. Mielestäni nämä olivat parhaimmat:

"Jos uutisia ei ole, niitä tehdään!" 

"Kun kirjoitat mielipidettä, esitä aina olevasi sataprosenttisesti sitä mieltä, vaikka olisit vain 60-prosenttisesti asian takana."

-Martta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti